2012. március 1., csütörtök

Lassan felismerik hogy mi forog kockán.


Lidové Noviny című cseh konzervatív napilap publicistája szerint Orbán Viktor kormánya azzal, hogy önálló politikát folytat, sérti a nemzetközi tőke, a baloldali politikai elit és az euróbürokrácia érdekeit. Grzegorz Górny, a Fronda című lengyel folyóirat főszerkesztője a Ma Budapest, holnap Prága című írásában arra kereste a választ, miért éppen Magyarországot és Orbán Viktort támadja az európai gazdasági és liberális politikai elit?
"A mai vita Magyarországról a valóságban a nemzetállamok önállósága és az Európai Unió közti határokról szól. Arról, hogy önálló politikát az Unióban csak a nagy játékosok - mint Berlin és Párizs - folytathatnak, míg a közepes nagyságú és kisebb játékosoknak - Pozsonynak, Budapestnek, Prágának vagy Varsónak - el kell fogadniuk az alárendelt szerepet, illetve hogy a cseheknek, magyaroknak, lengyeleknek és a szlovákoknak joguk van-e saját megoldások keresésére" - írta a szerző.
Rámutatott: az EU most nyomást gyakorol Magyarországra annak érdekében, hogy olyan megoldásokat csikarjon ki, amelyekkel sem a magyar kormány, sem a magyar lakosság nem ért egyet.
A jövőben Brüsszel ilyen nyomást gyakorolhat Lengyelországra vagy Csehországra is, ha nem fog neki tetszeni az ottani kormányok döntése. Petr Necas cseh miniszterelnök láthatóan felismerte "ennek a forgatókönyvnek a veszélyességét", s kiállt Magyarország mellett. Necas tudatosítja, hogy most az "EU keretében az önálló politikához való jogról van szó", ami nemcsak Magyarországot, de a többi tagállamot is érinti. "Ma ugyanis a nyomás Budapestre nehezedik, de holnap a célpont Prága is lehet" - zárja írását Grzegorz Górny.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése